Bangkok: Robot jual kondom dalam tandas

Thailand antara negara yang bebas menjalankan industri seks walaupun beberapa tahun kebelakangan ini kerajaannya telah mengambil tindakan kepada industri tidak bermoral itu.

Terdapat petikan menteri berbunyi: In July 2016 it was reported that the Thai government intends to abolish the sex industry. Ms Kobkarn Wattanavrangkul, the tourism minister, said “Tourists don’t come to Thailand for [sex].”

Ketika ke tandas di Chatuchak Weekend Market, aku ternampak satu mesin ini, macam mesin air segera, bagaimama menjual kondom.

Wah, bagi aku bukan menggalakkan seks bebas, tetapi bagaimana mereka cuba menyelamatkan manusia seterusnyabdaripada dilahirkan dengan HIV.

Bukan mudah untuk mengubah budaya yang sekian lama di negara gajah putih itu.

Kita juga pernah adakah program pemberian metadon kepada penagih dan kondom percuma untuk tujuan sama, tetapi bagaimana kesudahannya?

Kedai makanan halal di Chatuchak Weekend Market, Bangkok

Chatuchak Weekend Market, kalau kat Malaysia macam Pasar Siti Kadijah di Kelantan dan Kompleks Arked Niaga di Perlis.
Tapi, dia buka Jumaat hingga Ahad sahaja, kalau hari lain kedai tutup.

Tetapi kat sini, kedai-kedainya beribu dan susunannya sangat menarik.

Abaikan kepala dan rambut yang senget itu.

Yang penting tahu Soi (barangkali lorong) dan Seksyen brapa, mesti dapat cari.

Contohnya, seksyen 1 jual hiasan rumah, seksyen 10 barangan pengantin, seksyen 11 ikan hiasan.

Antara barangan yang dijual adalan industri tempatan termasuklah dengan kraftangan, seperti kita tahu, Thailand memartabatkan industri kraftangan desa mereka.

Seharian kami berjalan menjamu mata, kami lupa untuk menjamu perut, jadi pilihan kami adalah warung wanita separuh usia Kah Jak sebab halal (aku rasa Kak Jah, sebab ejaan mereka janji ada bunyi saja).

Ok kedai dia di Soi 25, Seksyen 18.

Kak Jah yang separuh usia, tengah-tengah tu.

Bangkok, 5hb Mei 2017

Part 2: Cabaran lapan hari ke India, doakan kami

Bersedia nak berlepas dah.

LANGSUNG tidak pernah terfikir dengan keputusan yang dibuat pagi ini, di mana kami akan backpacks ke India dengan perjalanan menggunakan AirAsia AK11, 0605hrs dari KLIA menuju ke Chennai.Semua ini bermula Julai lalu apabila idea gila Bob Rawi memberikan cadangan ketika sedang meninjau tiket yang bersesuaian untuk bercuti.

Dan yang bestnya aku terus setuju tanpa fikir panjang, aku ajak sekali teman percutian kami iaitu Shanty dan Shamsul.

Baju tempah khas nak bagi seragam.

Yang best, depa pun menyahut ajakkan aku, dari sini lah episod perjalanan kami bermula.
Cuma seperti biasa, pakar R&D kami adalah Bob, Shanty dan Shamsul, aku penumpang yang setia saja ya.

Chennai yang mengambil masa hampir 3 jam 40 minit bakal melintasi Laut Andaman dan Teluk Benggal, doakan kami dipermudahkan.

Ketika di India, kami akan menggunakan jalan udara kerana hanya ada masa lapan hari untuk berada di negara Mahatma Ghandi.

Bermula dengan Chennai, kami akan terbang ke New Delhi dan bertukar pesawat untuk ke Srinagar. Untuk beberapa hari di Srinagar dan Kashmir semestinya tarikan kami ke Pahalgam, Sonamarg, Dal Lake dan tidur kami kemungkinan besar di house boat.

Kemudiannya akan kembali ke New Delhi untuk berehat semalaman dan ambil backpackers hotel.

Kami belum fikirkan lokasi shopping lagi, sebab mak kat kampung dan sound, jangan membazir sebab kata mak percutian bajet.

whatsapp-image-2017-02-12-at-18-47-19

Kali ini duit kena bajet betul-betul, sebab backpack tak stay kat hotel.

Dari New Delhi, kami akan menggunakan train menuju ke Agra dan Jaipur sebelum kembali ke New Delhi untuk balik ke KLIA2.

Taj Mahal tunggu aku datang ya, huhu…

Aku harap semangat aku tinggi kali ini, sebab ber backpackers di India nie bukannya mudah, mencabar sebenarnya.

Dengan pelbagai ubat sampingan juga kami bawa sekali, risau weh.

whatsapp-image-2017-02-12-at-18-47-19-1

Kadar tukaran 6.75

Ketika kami tukar duit, kadar tukarannya adalah 6.75, sorry la aku pun tak reti, semua Shanty yang uruskan.

Doakan kami selamat pergi dan balik ya….

ARTIKEL BERKAITAN:

Part 1: Bagaimana buat visa India

Chef Nabil Menu Alam buka Nasi Kandar Haji Ramli

whatsapp-image-2017-02-09-at-16-07-06-5

Pintu masuk kedai.

Kalau tak pernah makan Nasi Kandaq Haji Ramli, Simpang 4 Kangkong, hampa bukan oghang Kedah la.

La nie dia bukak kat Seksyen 13, Shah Alam pulak, tukang masak Chef Mohd Nabil Mdsalleh – Pengacara Menu Alam TV Al Hijrah selama lapan musim.

Cer pakat try kalau nak tau rasa dia, tak lari langsung.

Buka jam 10 sampai 6 petang setakat ini.

Nak tempah meja boleh call Nabil sendiri: 011-3248 6170.

whatsapp-image-2017-02-09-at-16-07-06-3

Nabil menunjukkan nasi kedainya.

whatsapp-image-2017-02-09-at-16-07-06-4

Curah kuah pun bersopan.

whatsapp-image-2017-02-09-at-16-07-06

Antara menunya.

whatsapp-image-2017-02-09-at-16-07-06-6

Antara menu lain.

whatsapp-image-2017-02-09-at-16-07-06-1

Lauk pauk, ada kata ayam madu paling best.

whatsapp-image-2017-02-09-at-16-07-06-2

Kepala ikan, selamat tinggal ZK Kampung Attap dan Anuar Bangsar.

Acik Ngaiman pernah terlibat Ops Tentera Merah

ACIK Ngaiman – Dia nie ex Unit Tindakan Khas (UTK) yang pernah terlibat dengan Ops Tentera Merah menawan Bangunan AIA Kuala Lumpur.

Tragedi pada 4 Ogos 1975 itu telah melonjak nama UTK sebagai unit elit PDRM apabila berjaya merampas kembali bangunan itu dalam drama tebusan selama 79 jam itu.

Sekaligus menumpaskan 10 anggota Tentera Mera Jepun (JRA) yang menahan 53 orang di dalamnya.

Ketika itu, terdapat Kedutaan Amerika Syarikat dan Sweden dalam bangunan berkenaan yang menjadi sasaran utama.

Punca berlakunya tawanan berkenaan adalah JRA menuntut Jepun membebaskan lima pemimpinnya yang dipenjarakan di Jepun dan Sweden.

Seorang timbalan menteri dan seorang KSU dicagarkan untuk mengiringi JRA membawa kepada pembebasan pemimpin mereka.

Insiden berkenaan berakhir tanpa pertumpahan darah.

Menariknya Cik Ngaiman nie bukan apa, sejak aku kenalinya lebih 15 tahun lalu, dia tidak pernah berhenti boleh dikatakan setiap petang.

Masa sekolah rendah dulu, dengan dia lah kami joging bermula lepas Subuh dan sebelah petang.

Ini antara aktiviti kami dengan Cik Ngaiman, masa tu dia OCS Balai Polis Padang Besar.

Tapi korang tau lah kan macam mana joging dengan ex UTK, memang tak reti penat.

La nie Cik Ngaiman dah pencen, jawatan terakhirnya adalah OCS Balai Polis Arau dengan pangkat Sub Inspektor.

Kedai tengah-tengah di medan selera menuju Kolej Matrikulasi, Arau.

Lepas pencen, Cik Ngaiman tak mau balik kampung asalnya di Johor, Cik Ngaiman dan isterinya, Acik Aisyah berniaga nasi ayam dan soto Johor kat Arau.
Memang sedap makanan kedai dia, aku pernah try Disember lalu.

Kalau korang tak caya, pi rasa sendiri…

Satu lagi, kenangan paling best adalah, KAMI semua macam adik beradik sangat, semua masalah diselesaikan bersama.

FZ: Salah satu telinga Cik Ngaiman dah tak brapa dengar sebab latihan menembak semasa UTK.

Yang sulung selalu mengalah

Abang, adik dan aku.

Ketika kita menyelusuri laluan kehidupan, acab kali bertelagah.
Kerap kali yang sulung acab mengalah, yang kedua tunjuk gagah. Si bongsu pula, mudah menyanggah.

Perjalanan lalu menjadikan kita lebih matang mengatur langkah bergerak lurus tanpa lagi mengalah.

Tinggalkan deruan kritikan, jadikan sempadan.

Tergigit lidah dahulu juga tidak pernah kita simpan dalam lubuk hati kerana darah sama mengalir dalam badan kita.
Jika dulu kita pernah sanggah mak dan abah, masa kini untuk kita kembali kepada fitrah dan amanah yang tertulis.

Hanya agama, ilmu dan takwa menjadi garisan menyantuni kehidupan dan perjalanan mendatang.

Seperti akar balak yang kuat memegang bumi waima ribut melanda, begitulah kasih sayang kita kepada mak dan abah…

– FazliZainul, 1.52 am, Kpg Melayu Subang

#TubeStay Jugra, tidur dalam ‘kok’

whatsapp-image-2017-01-18-at-20-18-10SEPANJANG umur la nie, langsung tak pernah terfikir nak tidur dalam ‘kok’,  ya lah masa budak-budak dulu benda alah tu jadi tempat persembunyian masa main perang.

Itu pun kalau ada lori tinggalkan depan rumah sementara nak perbaiki longkang.

whatsapp-image-2017-01-18-at-20-18-08

Ataupun tempat cari ikan haruan bila air kering.

whatsapp-image-2017-01-18-at-20-18-09-1

Tapi beberapa hari lalu berpeluang tidur dalam kok, tapi nama moden sikit adalah TUBE yang dikendalikan beberapa anak muda.

whatsapp-image-2017-01-18-at-20-18-11

Depa bagi nama #TubeStay di Jugra, lokasi betul-betul depan kaki Bukit Jugra tempat orang dok terbang pakai paragliding  tu.

Hanya RM120 semalam tidur dalam tube tu.

Kira ok la, ada air cond semuanya. Cuma toilet tempat mandi diluar.

15977142_1656357021324866_418381049169307944_nSesuai lah untuk kegunaan geng backpackers.

Tempat solat pun di luar, tapi cukup selesa.

Menurut Facebook TubeStay atau website #TubeStay, mereka juga tawarkan aktiviti Fun Trike RM30/person dan Paragliding RM200/person, bagi mereka yang berani sahaja lah.

whatsapp-image-2017-01-16-at-23-20-14

whatsapp-image-2017-01-18-at-20-18-10-1

whatsapp-image-2017-01-18-at-20-17-57
whatsapp-image-2017-01-18-at-20-18-07

whatsapp-image-2017-01-18-at-20-18-09