Kereta tempatan atau import

Inilah kereta tempatan kebanggaan

Inilah kereta tempatan kebanggaan

BMW, memang berbaloi,..

BMW, memang berbaloi,..

Petang tadi aku dan bos2 aku keluar minum dekat bob corner Seksyen 18, Shah Alam, tengah dok syok sembang tiba2 kedetum bunyi kereta berlanggar depan aku.

Yang aku nk cerita nie bukan pasai kena langgar tp keadaan kerenat tu, antara kereta BMW 3 Series dan Perodua Myvi. Aku rasa myvi tu yang salah sebab dia langgar belakang, walaupun klu BMW tu brake kecemasan sebab dia langgar belakang.

Kalau nk panjang cerita pergi balai la, tp kesimpulannya punya aku tgk rakyat kita dalam situasi ini perlu dicontohi dimana pemandu BMW tu seorang India masih mampu senyum walaupun keretanya dilanggar dari belakang.

Apa yang dibincangkan aku tak tau la, tapi nk dijadikan nasib beli kereta mahal, BMW tu langsung tak ada kecederaan parah, yang ada hanyalah kesan calar akan tetapi myvi tu, hahaaa, mau tau sendiri la.

Habis bonet depan dan bumper rabak, bonet tu naik kat atas melangut ke langit,..

MFZA: Moral of story gunakanlah kereta import,..

Advertisements

10 thoughts on “Kereta tempatan atau import

  1. kalau ada duit, jangan kata BMW, kereta kebal pun orang sanggup nak beli

    takpelah bro, sekurang-kurangnnya dengan beli kereta tempatan tu, kita secara tak lngsung dah beri beribu-ribu orang Melayu kat Proton ngan Perodua kerja

    tak dpt bayangkan kalau semua mereka ni kena buang kerja, manalah depa nak pi…

    kecualilah haji nak bagi kerja kat sinar, ops!

  2. mana bleh hg nk banding bmw ngn myV…nk banding 2 blh, tp xlh a nk kata myV lekeh maa..hrga pn dh jauh bbeza..lg1 xsmestinya laa reta import 2 bguih..ada jgk reta import yg xbrapa bguih…pa2 pun benda ni tpuk dada, tnya pocket aaa..klu pocket 2 tebal..no hal..mcm bkn bos hg kata kt ataih 2la..klu ada duit jgn kata reta, reta kbai org beli..aku lk nk kata, klu byak duit, pkai jet a best..lg1 aku nk topup, dodi al-fayed pn mati dlm reta mhai ma..tan sri yahya pn mati dlm heli sndri loo..soo 4da cnclusion, BACA DOA N TAWAKKAL..

  3. aku nie tgh blajar lg.tp xsalah nk plan cari keta dah…….tp duk pning nk beli kete pe?jnji save minyak n safety 1st……..tp org duk kata viva safety die lack tp minyak die save…..haaaaaaaaaaaaaa kalu nk amek myvi, hrga lbih krang persona,,,,,,so……..bla bla bla .??????

  4. nak bandingkan myvi dengan bmw 3 series mmg lah tak masuk akal bro…
    sebab dua-dua kereta tu jauh beza dari segi kelas dan harga…
    kalau nak bandingkan myvi dengan suzuki swift or toyota vios tu boleh la…
    lagipun impak perlanggaran bahagian depan dengan belakang kereta tak sama.
    sebab bahagian depan kereta memang direka lembut untuk menyerap hentakan.
    walaupun bahagian depan direka lembut , tetapi terdapat sesetengah bahagian ataupun tulang yang dibuat daripda besi yang keras bagi menghalang impak perlanggaran daripda sampai ke bahagian pemandu. bermakna walaupun bahagian depan tu hancur teruk tetapi bahagian yang hancur itu tidak sampai pada bahagian pemandu.
    sebab itulah jika kita lihat pada video2 ujian perlanggaran yang dilakukan untuk membandingkan ketahanan sesebuah kereta dengan kereta yang lain perlanggaran tersebut akan dilakukan pada bahagian yang sama . means bahagian depan akan bertembung dengan bahagian depan manakala bahagian belakang akan bertembung dengan bahagian belakang…. kalau tak percaya bolehlah cari video2 tersebut di You Tube…
    kalau nak cerita kereta import selamat tak jugak… kalau selamat takkan lah princess Diana boleh mati dalam mercedes S-Class…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s