1Malaysia dan Monsun Cup

Malaysia kini bakal mempunyai pasukan Formula 1 pertamanya selepas menghantar Alex Young beberapa tahun lalu dalam usaha megorak langkah ke arah F1.
Penghantaran berkenaan walaupun tidak mendatangkan hasil kepada pencapaian, bagaimana pun kerajaan bersungguh kearah itu.
Ini tidak termasuk dengan sumbangan Petronas sebelum ini bersama Redbull Sauber sebelum kini bersama BMW.
Dengan pelancaran “1Malaysia F1 Team” oleh PM, Datuk Seri Najib Tun Razak selasa lalu jelas menunjukkan kerajaan komited.
Aku percaya tujuan Najib meletakkan pasukan Malaysia melalui jentera tempatan bukanlah bersandarkan kepada kemenangan, tetapi hanyalah promosi negara ini.
Bayangkan apabila kita menyertai F1, nama Malaysia akan disebut sepanjang pertandingan berkenaan di seluruh dunia.
Ini dinamakan ‘free publisiti’, kita tidak perlu mengeluarkan sesen pun bagi tujuan promosi negara.
Jika kemenangan kepada 1Malaysia F1 Team, ianya merupakan bonus kepada pasukan.
Bayangkan berapa kos yang perlu dibayar oleh kerajaan jika mahukan promosi negara, ini secara tidak langsung akan mempromosikan perlancongan negara dan pelbagai keuntungan lagi.
Sepertimana apa yang diperkatakan Bekas MB Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh kepada aku semasa interview sebelum Perhimpunan Agung UMNO tahun lalu.
“Saya buat Monsun Cup adalah bertujuan mempromosikan Terengganu dan Malaysia, tapi orang cakap saya membazir.
“Tapi biarlah apa orang nak kata, yang penting saya tahu apa yang saya buat dan memberikan kebaikan,” katanya.
Jelasnya, cuba bayangkan sepanjang monsun cup brapa channel didunia ini akan membuat liputan dan menyebut Malaysia dan Terengganu,..
Begitulah kiranya akan berlaku kepada 1Malaysia F1 Team…
MFZA: Renung-renungkanlah,…

Advertisements

4 thoughts on “1Malaysia dan Monsun Cup

  1. Memang membazir duit kerajaan pun event monsun cup ini krn sukan ini ✗ begitu popular di malaysia dan tidak mndatangkan faedah langsung…lebih baik duit utk anjurkan sukan ini diberi kepada rakyat terengganu yg memerlukan bantuan… Lagi satu semasa sukan ini dijln kan salah seorg board of director yg mengajurkan sukan ini iaitu dato wan hisham sibuk mncari mangsa anak gadis yg bekerja dlm event ini utk dijadikan perempuan simpanannya…seorg pemimpin kononnya tetapi berkelakuan tidak senonoh dgn menyimpan perempuan anak gadis yg cantik2 utk pemuas nafsu si tua kutuk ini…

  2. cuba saudara buktikan samada wan hisham nie ada gundik?perempuan simpanan?ini kes berat nie dan buktikan sekali samada menbazir ke tak anjuran tu dulu mungkin ada sedikit ketirisan pasal baru nak anjurkan event tu tpi sekarang tgk lah mane hebat ????Jangan nak fitnah je tahu mesti buktikan baru jadi_kot2 nie musuh dlm selimut nie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s