TUNTUTAN AMBIGA MELALUI IFC

Inilah yang namakan S Ambiga

Tiga hari dua malam aku berada di Kuala Lumpur bersama pasukan Sinar Harian, iaitu, wan, fairuz, wandi, ismadi dan norman. Kami dibantu jurufoto, rosli talib dan azmi aryanto bagi membuat liputan perhimpunan haram BERSIH 2.0.

Sepanjang tempoh berkenaan langsung tidak kelihatan bangsa lain selain MELAYU menyertainya. Sedangkan bersih 2.0 dikepalai S Ambiga seorang yang beragama HINDU.

Bukan tujuan menyelar agama berkenaan, tetapi melahirkan kehairanan kenapa Melayu begitu mudah menyertainya dan sanggup meninggalkan kerja dikampung halaman, kononnya menentang kezaliman yang dibuat kerajaan.

Itu kata mereka, tetapi jika tidak telusnya kerajaan melalui Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), bagaimanakah mereka memperolehi lima negeri dalam PRU lalu, apa sebenarnya yang mereka mehukan. Asalnya juga mahu menghantar memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong, tetapi memilih untuk mengadakan demo jalanan.

Berbiuh mulut bercerita panjang mengenainya, aku lebih suka menceritakan siapa sebenarnya pengerusi penganjur iaitu S Ambiga.

Sebelum ini, beliau pernah mencetuskan beberapa perkara termasuklah menganjurkan forum memeluk Islam semasa menjadi Presiden Bar Council. Ini aku menceritakan tuntutan beliau terhadap IFC, iaitu:

1. Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa Islam… tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.

2. Orang bukan Islam yang telah memeluk Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali ke agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh… dikenakan tindakan undang-undang.

3. Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh Mahkamah Syariah tetapi dikendalikan oleh Mahkamah Sivil.

4. Tidak perlu dicatatkan di dalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam.

5. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan Orang Islam, Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan tindakan undang-undang.

6. Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk Islam tidak patut diberikan hak penjagaan anak.

7. Orang yang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seorang yang memeluk Islam hendaklah diberikan hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya.

8. Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadat orang bukan Islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.

9. Orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.

10. Bibel dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.

11. Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar di semua sekolah.

12. Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.

13. Orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang Hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.

14. Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.

MFZA: mari merenung mari beramal

Advertisements

6 thoughts on “TUNTUTAN AMBIGA MELALUI IFC

  1. kepala otak kau la babiga..kalau dah semua kelebihan pd org bukan islam,apa guna negara ni distatus kn sbgai negara Islam..dan boleh la tukarkan dr tanah melayu ke tanah bukan melayu! bangsat!!

  2. Ntahlah….apa nak di kata…semua yang p buat perhimpunan bersih pun orang melayu islam…mungkin mereka semua tidak tahu siapa ambiga ataupun mereka berpandangan untuk menentang ketidakadilan kerajaan sahaja bukan sokong kepada tuntutan ambiga terhadap agama islam.

  3. inilah keadaan dunia akhir zaman…
    apabila agama ISLAM dikuasai oleh orang BUKAN ISLAM.
    orang melayu pula mudah disogok.

  4. ni la syaitam mnjelma lam rupa manusia….sepatutnya ambiga ni dihantar balik ke india…dh la mai masuk malaysia, dh jd warganegara malaysia…xtaw berterima kasih langsung…dsar paria

  5. religious freedom and justice is something taught by all the holy books including quran, bible, and bhagavad gita.. but whats saddening is some ‘caveman’ brained people whom is a product of BN’s 54years of racist politics make some think like a pagan… b more civilised.. if in european countries they didn give anyone religious freedom i bet this ‘pagans’ will go against it dont they?? is it justice when it happens only to u guys??? b more tolerant and civilised.. and follow ur holy books and the way of Nabi muhammad whom whom encouraged racial unity and harmony.. and justice…dont abuse ppl in the name of religion and tarnish its good name…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s