Kelantan – Cameron Highlands, enjoyed trip

Baru-baru ini, 17-19hb Januari 2014 aku; Dzofeer dan isteri, Wardah dan Atet ke Kelantan untuk kenduri adik Dzofeer, Syeefak.

Oh terlupa budak kecik anak Dzofeer dan Wardah, Dzuqran juga ada.

Dari Damansara singgah Tanjung Malim pekena kuih pau yik mun dulu, rasanya boleh la bagi aku, tak sedap mana sangat.

Cuma sebab dah ada nama tu menjadi tumpuan.

Kemudian kami terus ke Kelantan, saja memilih ikut Simpang Pulai, Jeli, Dabong. Melalui jalan dikira pedalaman adalah pengalaman baru yang menyeronokkan, cuma agak bosan.
image

Apabila sampai Tanah Merah, kami terus ke Rantau Panjang untuk hantar aku ke rumah mak angkat, Mak Cik Rose.

Sebaik sampai kami dijamu dengan nasi kerabu paling best yang aku pernah makan. Dzofeer dan Wardah boleh comformkan juga keenakkannya. Mungkin Atet yang pertama kali makan mungkin masih belum pandai untuk menilai.

Malam tu, aku bawak makcik rose dan adik wan jalan-jalan sekitar pekan Rantau Panjang. Oleh kerana aku drive keta, jadi akulah bawa.

Sabtu, 18hb Januari 2014 – Kenduri Syeefak di Kg Pohon Buloh, Pasir Mas tapi kesempatan ini aku gunakan untuk melawat kawan-kawan mak dan abah. Rata-ratanya kami dah macam adik beradik.
image

Aku berkunjung ke rumah Makcik Wan Hasiah dan Pak cik Bidi. Macam juga Makcik Rose, depa nie macam keluarga angkat aku sebab dari kecil dah kenal semuanya.

Masa tu depa ada di Pengkalan Chepa, Cabang Tiga nama tempatnya.

Sementara nak makan kenduri, depa jamu makan nasi pulak. Masa tu kat rumah depa ada Fatin, kebetulan bercuti dari Sabah.
image

Pakcik Bidi tak ada masa tu, aku call dia, katanya sedang sibuk kerja. Tetapi apabila aku kata ada dirumah dia, terus dia tinggalkan kerjanya ketika itu yang dikira besar juga dan balik ke rumah.

Alhamdulillah bersyukur aku kerana semua kawan mak dan abah macam adik beradik.
image

Tiga hari di Kelantan, aku sering disajikan dengan makanan yang agak berat, kesimpulan yang dibuat menunjukkan mereka memang suka makan.

Kemudiannya terus ke kenduri Syeefak dan sekali lagi makan nasi. Gulai kampung, memang terbaik. Kenduri pun ala kadar, tetapi suasana kampung yang amat menyeronokkan.
image

This is Kota Bahru, mungkin itu perkataan bagi Kelantan, cukup best.

Kawan-kawan aku banyak tertanya-tanya kenapa aku suka pilih Kelantan untuk bercuti hingga ada kata aku ada ‘gewe’ Klate. Huhuu…
image

Bagi aku, kalau tak bersebab aku memang tak nak pi ikut jalan darat. Fuh sungguh mencabar untuk sampai.

Bagi yang tidak suka jalan yang menenangkan boleh melalui laluan Machang, dan terus ke Gua Musang sebelum ke Simpang Pulai.

Malam terakhir sebelum balik, aku bermalam di Khalifah Inn kalau tak salah berhadapan dengan Masjid Negeri atau Masjid Muhamadi.
image

Bermalam dengan Pakcik Basir dan Cikgu Yati serta sedara lain. Banyak juga bilik kami ambik malam tu.

Ada juga Hafeez yang bertindak sebagai pixman. Banyak juga gambar dia ambik, cuma angle tak berapa molek sikit, hehee.

Ye lah semuanya ingat dengan 30 orang ada kot.

Malam tu kami lepak di Wakaf Che Yeh, mungkin destinasi wajib pelancong kot. Ala-ala uptown belah KL dan Selangor la.

Aku rekemen membeli situ murah lagi compare pasar Siti Khadijah, banyak benda lebih murah cuma dia buka sebelah malam.

Satu acara wajib bila di Kelantan, mesti aku kena jumpa kawan baik dari UPM sampai la nie, Zailani namanya. Kalau tak jumpa mengeteh mau kena marah aku.
image

Masa nak balik KL kami singgah pula Cameron Highlands. Saja sambil lalu dan enjoy trip.

Naik Simpang Pulai dan turun ikut Tapah, Atet yang bawak kereta.
image

Pening kepala aku dibuatnya sampai berhenti berak akibat angin naik kepala. Tapi trip kami cukup enjoy.

Cameron Highlands telah banyak berubah, pertama kali aku ke sana 1994 selepas 20 tahun ia amat berubah.

Penerokaan amat berleluasa. Rata-rata kawasan seolah-olah telah dilacurkan kepada pengusaha dan dimana penguatkuasaan undang-undang.

Sayangnya kat Cameron Highlands kami tak beli apa sebab salah plan.

Sempat lepak di Barat Tea ja, itu pun pada masa dah nak turun.

Alhamdulillah, kami sampai KL selapas dua mamat kereta, Dzofeer dan Atet menjadi raja jalan raya, huhuu…

Advertisements

2 thoughts on “Kelantan – Cameron Highlands, enjoyed trip

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s