Statement by Prime Minister Najib Razak on MH17 agreement

PRIME MINISTER’S OFFICE
MALAYSIA

FEDERAL GOVERNMENT ADMINISTRATIVE CENTRE                 
21 July 2014

Statement by Prime Minister Najib Razak on MH17 agreement

In recent days, we have been working behind  the scenes to establish contact with those in charge of the MH17 crash site.

That contact has now been made. Under difficult and fluid circumstances, we have been discussing the problems that have occupied us all: securing vital evidence from the aircraft, launching an independent investigation, and above all recovering the remains of those who lost their lives.

Tonight, we have established the basis of an agreement to do just that.

Earlier this evening I spoke to Alexander Borodai, who is in command of the region where the tragedy occurred. We have agreed the following: 

Firstly, the remains of 282 people, currently in Torez, will be moved by train to Kharkiv, where they will be handed over to representatives from the Netherlands. The train will depart this evening Ukraine time, and will be accompanied by six Malaysian members of the recovery team. The remains will then be flown to Amsterdam on board a Dutch C130 Hercules, together with the Malaysian team. Following any necessary forensic work, the remains of Malaysian citizens will then be flown home to Malaysia.

Secondly, at approximately 9pm tonight Ukraine time, the two black boxes will be handed over to a Malaysian team in Donetsk, who will take custody of them.

Thirdly, independent international investigators will be guaranteed safe access to the crash site to begin a full investigation of the incident.

I must stress that although agreement has been reached, there remain a number of steps required before it is completed.

There is work still to be done, work which relies on continued communication in good faith. Mr Borodai and his people have so far given their co-operation.

I ask that all parties continue to work together to ensure that this agreement is honoured; that the remains of our people are returned, that the black box is handed over, and that the international team is granted full access to the site.

Only then can the investigation into MH17 truly begin; only then can the victims be afforded the respect they deserve. We need to know what caused the plane to crash, and who was responsible for it, so that justice may be done.

In recent days, there were times I wanted to give greater voice to the anger and grief that the Malaysian people feel. And that I feel. But sometimes, we must work quietly in the service of a better outcome.

I understand that for the families, nothing can undo this damage. The lives taken cannot be given back; the dignity lost cannot be regained.

My heart reaches out to those whose loved ones were lost on MH17. We hope and pray that the agreement reached tonight helps bring them a clear step towards closure.

ENDS

Advertisements

Iklan untuk putus hubungan ayah-anak

Islam, the way of life.
Lengkap segalanya, aku bukan ustaz nak bagi hujah panjang.
Takut juga tersalah nanti jadi lain pulak.
Tapi nie aku nak share satu perkara yang jelas membezakan penganut Islam dan agama lain.
Mungkin juga sikap individu itu sendiri, tetapi sekali lagi aku jelaskan, aku takut untuk komen.
Lihat gambar ini, memutuskan hubungan anak dan ayah, siap beli iklan.

image

Islam sendiri menjelaskan perlu memuliakan kedua ibu bapa.
Seburuk atau sejahat mana mereka, mereka tetap kedua ibu bapa dan tak boleh diketepikan.

Kita semua sebahagian dari jaringan kehidupan yang kompleks

Bendera Malaysia

Bendera Malaysia

Malaysia merupakan bumi yang bertuah yang kaya dengan kepelbagaian bio. Kepelbagaian bio merangkumi semua benda hidup serta ekosistem yang merupakan habitat bagi kehidupan ini.
Kita semua adalah sebahagian dari jaringan kehidupan yang kompleks ini dan saling bergantung antara satu sama lain.
Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara mega biodiversiti di dunia yang kaya dengan kepelbagaian spesis flora dan fauna.
Terdapat lebih 15,000 jenis tumbuhan berbunga dijumpai di Malaysia iaitu hampir 10 peratus daripada jenis tumbuhan berbunga yang terdapat di dunia.
Malaysia turut memiliki lebih 175,000 spesis haiwan iaitu lebih daripada 15 peratus daripada semua spesis yang hidup di dunia.

Gajah

Gajah

Terdapat lebih 3,000 spesis orkid iaitu antara bunga yang paling eksotik di negara ini disamping lebih 350 spesis reptilia, 300 spesis mamalia, 1,000 spesis rama-rama, 730 spesis burung.
Malaysia juga merupakan habitat kepada bunga terbesar di dunia (bunga Rafflesia), pokok tropika tertinggi (pokok tualang) dan penghuni pokok yang terberat di dunia (orang utan).
Ekosistem semulajadi Malaysia adalah antara yang paling mengagumkan di dunia yang terdiri daripada hutan hujan tanah rendah, hutan bakau, hinggalah ke hutan paya, hutan bukit dan gua batu kapur, hutan gunung dan juga padang rumput Alpine yang kesemuanya berada berhampiran dengan garisan Khatulistiwa.

Rafflesia

Rafflesia

Pantai-pantai, terumbu batu karang dan taman-taman lautnya dipenuhi dengan pelbagai hidupan yang berwarna-warni dengan beraneka bentuk dan saiz.

Terumbu karang

Terumbu karang

Khairul Azizi, damailah kau di sana… Al-Fatihah

Arwah, barisan belakang, dua dari kiri ketika bergambar dalam program Lawatan Sultan Kelantan ke Kumpulan Media Karangkraf.

Arwah, barisan belakang, dua dari kiri ketika bergambar dalam program Lawatan Sultan Kelantan ke Kumpulan Media Karangkraf.

Walaupun sudah 24 jam berlalu…
Aku masih terbayang-bayang kelibat Khairul Azizi Alam, 39, Penolong Editor Sinar Harian Esidi Johor yang dijemput NYA semalam, kira-kira jam 5 pagi, Selasa, 1 Julai bersamaan 3 Ramadan 1435.
Masih tak mampu mengetuk papan kekunci komputer.
Ya masa dia sudah berlau, bagaimana dengan kita dan bila?

Isteri arwah kelihatan tenang.

Isteri arwah kelihatan tenang.

Arwah mendapat serangan jantung pada awal pagi yang kemudiannya menghembus nafas terakhir di Sentosa Medical Centre, Klang.
Peribadinya sungguh mulia, jauh sekali culas jemaah di surau kami.
Mengeluh jarang sekali, jauh pula memburuk seorang sahabat lain.
Arwah yang aku kenali juga seorang pendiam, ketika stress dengan mengedit, dia akan ke bawah bangi menghirup angin segar.
Cuma di tangan arwah pastinya ada BB dan sebatang cigar. Boleh dikatakan arwah perokok tegar.

Arwah duduk kanan, kami geng minum petang.

Arwah duduk kanan, kami geng minum petang.

Sebenarnya arwah ada sejarah yang cukup menarik, sebelum bekerja dengan Sinar Harian, dia merupakan penulis di sebuah akhbar kalau tak salah.
Kemudiannya tak ingat juga diberhentikan sebab VSS atau minta berhenti, tetapi yang pastinya dengan bos dia memandangkan seorang loyal.
Mereka kemudiannya bersama mengusahakan syarikat barangan lusuh.
Katanya, dia pernah bawak lori jual dan beli besi buruk di merata tempat dan menjualnya kepada kilang untuk dileburkan.
Banyakkan seorang yang berpendidikan tinggi ketika itu sanggup membawa lori besi buruk, demi loyalnya kepada seorang bos.

Pernah dia kata kat aku, “PALIE, AKU TAK KISAH KERJA SETERUK MANA SEKARANG INI, DULU LAGI TERUK, CUMA APA YANG PENTING SEKARANG INI AKU NAK BELA ANAK BINI. AKU DAH PERNAH KERJA LEBIH TERUK SEBELUM INI”.

Kata-katanya terngiang-ngiang hujung telinga aku.

Akhir ini, ada juga arwah menceritakan tentang khariat kematian yang dibuat oleh rakan MRSMnya melalui aplikasi whatsapp.
Kata arwah, dia nak keluar group tu, tapi admin tak bagi.
Tapi dia ambil sikap diamkan diri.

Akhir ini, arwah juga kerap kali turun main futsal dengan kami, dia pasti membawa anaknya.
Cuma game terakhir kami, arwah tak turun.
Game last sebelum tu, arwah balik awal dengan anaknya.

Arwah dengan anak-anaknya.

Arwah dengan anak-anaknya.

Kalau di office, selepas meeting jam 3 petang, arwah juga menjadi tumpuan kalangan kami, kerana ada kereta Exora yang boleh kami tumpang minum petang.
Senang satu kereta ja bergerak, langsung tak berbunyi arwah.
Mengeluh jauh sekali.

Semalam,… semua itu telah menjadi kenangan buat kami di Sinar Harian.

Posting anaknya menggunakan FB arwah.

Posting anaknya menggunakan FB arwah.

Khairul Azizi Alam telah dijemput Maha Pencipta.
Sekujur jazad dibawa ke Surau Kumpulan Media Karangkraf, bersalut kain putih.
Kami menjadi pilu.
Seperti tidak percaya, seorang sahabat dijemput ILAHI.
Meninggalkan seorang balu dan empat anak yang masih bertatih.
Tapi itulah realiti.
Masanya telah terhenti, kekal abadi.
Hanya kita masih belum mengerti.
Damailah Khairul Azizi.