Cikgu Jan: Cukuplah, dah lama saya tak ambil gambar

image

Norizan Bakar lebih mesra dengan panggilan Cikgu Jan adalah merupakan bekas jurulatih bola sepak kebangsaan.
Anak jati Perlis ini dilahirkan pada 27 Januari 1961 di Kampung Datuk Kayaman, Perlis.
Norizan started his coaching career with his own former team Perlis FA.
He also had a stint with Penang FA.
With Perlis, he won the Malaysia Cup in 2004 as well as the Malaysia FA Cup runner-up in 2003.
Kemudiannya beliau membimbing pasukan Malaysia dalam kempen Piala Asia 2007.
Norizan dilantik menjadi jurulatih pasukan Kelantan untuk musim 2007/08.

image

Disebabkan masalah dalaman yan menimpa Persatuan Bola Sepak Kelantan, Norizan menarik diri sebagai jurulatih pada penghujung musim.
Beliau juga pernah menjadi jurulatih kepada pasukan Perak.
Kerjaya dalam bola sepak Norizan dikatakan berakhir pada 2015 dengan jawatan terakhir sebagai Pengarah Teknikal Felcra FC.
Menurut kawan-kawan rapat, katanya Cikgu Jan la nie banyak menghabiskan masa dengan keluarga disamping mengusahakan kebun Harum Manis milik keluarganya.
Ketika berjumpa dengannya baru-baru ini, beliau menolak untuk bergambar kerana sudah tidak mahukan publisiti.
“Cukuplah, dah lama saya tak ambil gambar,” katanya.

Posted from WordPress for Android

Pelumba haram insaf, kini buka bengkel motosikal

image

Dulu lumba haram, la nie berniaga.

Wan Jalut dulu masa sekolah, pantang ada moto baru set, dia akan jadi jokie jemputan sebab berani mati dan memiliki size badan haluih yang sepatutnya ada kepada jokie moto.
Selepas beberapa tahun menjadi pelumba haram tegar, kerjayanya meningkat naik menjadi pelumba cub prix.
Edzuan Gani pernah beberapa kali naik podium kemenangan, cuma aku dah lupa kategori apa yang dia masuk.
Sebelum naik podium tu, berapa kali tergolek kat litar tak payah cerita la, try korek tengok dengan di kalau nak tau.

image

Wan Jalut ketika menguasai podium.

Masa dulu berani bukan sebab ketum macam orang la nie yang perlukan tenaga tambahan.
Alhamdulillah, selepas bersara sebagai pelumba tegar, beliau kini memiliki bengkel motosikal sendiri berhampiran Institut Latihan Perindustrian, Bohor Pulai, Perlis.
Jadi kalau pelumba tegar berhasrat nak cari pengalaman atau formula motosikal, cepat pi cari dia kat bengkelnya.
Dia sendiri akan setup kasi power.
Kalau nak dapat nasihat baik buruk lumba haram, boleh tanya dia juga.
Aku percaya, lumba kat trek lebih selamat, itu dia akan cakap nanti.
Jadi tak perlu lah nak lumba haram nie, boleh mati katak.
Masa terjumpa kat pekan siam tadi, dia tanya hampa Dzofeer Basir dan Hidayah N Jan.

Posted from WordPress for Android

Walaupun bapak kaya, tetapi lelaki ini sangat humble

image

Datuk Seri Chairul Anhar, ahli perniagaan dari Indonesia.

Datuk Seri Chairul Anhar, memulakan perniagaan di Malaysia pada tahun 1998.
Beliau juga merupakan cucu kepada Yusuf Ishak, Presiden Singapura yang pertama.
Kali pertama bersemuka dengannya tahun 2009, beliau berkongsi cerita ladang kelapa sawitnya seluas 14 kali negara Singapura.

image

Our team...

Sekali lagi jumpa tahun lalu iaitu 2015, dengan rendah diri beliau melahirkan rasa syukur mengatakan perniagaannnya semakin maju, “Pak Fazli, saya bersyukur perusaan sawit saya meningkat seluas 20 kali negara Singapura”.
Walaupun bapak kaya, beliau sangat humble…

Posted from WordPress for Android