Di Perlis kalau kenduri kahwin kena ada syarikat, baru jimat…


Gambar hiasan

BARANGKALI lagi lima tahun kita tidak akan merasai nikmat gotong-royong persiapan kenduri kahwin.

Ada tempat panggil kerja kahwin, dan ada juga kata rewang, tapi semuanya adalah bertujuan melakukan persiapan untuk kerja kahwin keesokkannya.

Kalau di Kuala Lumpur, kebanyakan kita telah menggunakan khidmat ketering, bukan apa lebih mudah kerana hanya bayar dan makanan disajikan dengan baik, kadang kala siap di serve sekali.

Cuma kalau bajet kita kurang selalunya kita akan pilih konsep buffet, itupun selalunya di KL, harga dah mencecah RM13 paling murah untuk sekepala.

Namum apakan daya, itulah hakikat kehidupan hari ini. Semuanya kena bayar, ya lah di KL orang terlalu sibuk, macam kat Jepun.

Semua nak cepat dan kerja keras setiap masa, jadi orang-orang untuk membantu kenduri kendara makin susah.

Tapi bukan itu aku nak ceritakan, sebenarnya aku nak share hal rewang kat kampung.

Makan buffet

Makan buffet

Sebenarnya nikmat kenduri di kampung adalah makan berhidang, kalau dulu meja akan susun panjang macam kantin sekolah kita dulu.

Tapi tak tau lah klu kantin korang memang duduk meja bulat atau berempat.

Lepas itu, kita akan makan berhidang, cukup saja orang, bentara (pelayan dari kalangan orang kampung) akan bawa nasi dalam satu mangkuk besar yang ditutup dengan empat pinggan nasi lain.

Paling best, bila lauk habis akan ada orang bawa baldi kecil untuk tambah, kadang-kala sampai kena halang tambah lauk kerana nak elakkan pembaziran.

Tapi kini, budaya itu dah berakhir. Kebanyakan kampung-kampung pun dah amalkan buffet, bukan apa orang muda yang nak jadi bentara pun dah bekerja luar jadi tenaga kerja pun dah tak ada.

Kena ada syarikat

Saya menulis ini merujuk kisah kampung saya, Kampung Padang Asam, Bukit Keteri, Perlis.

Actually, semua kampung di Perlis ini lebih kurang sama konsepnya.

Setiap penduduk kampung atau kawasan perumahan selalunya perlu sertai ‘syarikat kenduri’. 

Bunyi pelik, tapi syarikat ini tidak perlu berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), syarikat ini lebih kurang macam persatuan penduduk la, tapi dia hanya mengurus hal ehwal kenduri.

Selalunya syarikat ini akan di lead oleh JKKK atau ketua kampung.

Selalunya yurannya hanya setahun sekali dan anda akan ditawarkan kemudahan pinggan mangkuk, periuk belangan, khemah, kerusi pendek kata, semua alatan kenduri.

Gotong-royong potong daging.

Jadi kos kenduri akan berkurangan, paling best semuanya akan dilakukan secara gotong-royong dengan ahli syarikat tadi.

Mesyuarat syarikat

Sebelum itu, selalunya sebulan sebelum kenduri akan ada satu mesyuarat pembahagian tugas.

Semestinya tukang masak tugas paling mencabar kerana seharian bermain api dan panas.

Tidak kurang juga tanggung jawab tukang masak nasi kerana team lain akan masak nasi dan team lain masak lauk.

Tukang masak lauk paling berat, sebab tugas dia bermula dari sehari sebelum kenduri. 

Malam tu dia dah mula mengelapai pasukannya, ketua tukang masak ini dipanggil ‘pengawas’.

Sebelum kerja tukang masak bermula, aktiviti lain dah bermula seperti potong daging dan cuci.

Goreng apa patut seperti ayam, pemati rempah dan sebagainya.

Paling rare, (tapi bukan di kampung aku lah) kadang kala mereka ini juga berdendam kalau time kenduri mereka kita tak datang tolong, alamat nanti standby anak beranak la buat kerja kat kenduri orang tu.

Advertisements

Laksa paling best dan sedap di Perlis – Kak Su Laksa

Laksa Kak Su yang dihidangkan. – pic Internet

LAKSA UTARA memang menu amat polular di Perlis, boleh diklasifikasikan sebagai makanan utama negeri itu.

Oleh kerana keenakkannya, laksa utara begitu mahsyur sekali bertebaran di seluruh Malaysia. 

Bagaimanapun ada juga laksa Sarawak, laksa johor, laksa siam dan laksa belut. 

Untuk tempahan call la sendiri.

Bagi anda yang berkunjung ke Perlis, singgahlah di restoran Kak Su Laksa dengan tag line ‘laksa beras asli dan segar.

Kedainya terletak di Pekan Kuala Perlis, berdekatan dengan jeti feri ke Pulau Langkawi.

Harga laksa.

Hanya kira-kira 3km sahaja, kiranya kalau jalan kaki dari jeti tak sempat berpeluh la.

Kalau tak jumpa kedai, tanya saja orang tempatan, kat mana ‘Laksa Kak Su’ mesti orang tau.

Menu dijual

Selain laksa, menu utama yang dijual kedai kak su adalah pulut udang dan kuih spera, iaitu macam karipap cuma intinya kelapa goreng persis isi cucur badak.

Laksa biasa dijual RM4 semangkuk, kalau luar biasa, atau special RM5. 

Tapi tak tau apa bezanya special dengan biasa, semalam tak sempat tanya sebab orang ramai kat kedai dia.

Pulut udang dan spera pula dia jual 5 kupang (50 sen) sebiji.

Jual sekilo

Pernah tak anda terdengar laksa ikan sekoq (seekor), kat sini dia tak jual laksa ikan sekoq tetapi bagi nak bungkus dia tanya nak brapa kilo?

Mulanya kami ingatkan pelayan bergurau, rupanya betul.

Untuk tapau (bungkus) Laksa Kak Su dijual RM12 sekilo, laksa, kuah dan ulam sahaja.

Telur dijual berasingan atau boleh rebus sendiri kat rumah.

Kalau bawak balik, sekilo tu boleh la makan enam orang.

Cuma bagi aku bukan peminat laksa, aku memang tak makan semalam.

Aku rembat pulut udang saja, sempat lah merasa 10 biji pulut udang.

Pulut udang.

Sambal dia memang superb tapi pulutnya kurang padat.

Barangkali beras pulut mahal kot.

Kalau nak comparekan pulut udang arwah Pak Harun Padang Besar, memang jauh kena tinggal la.

Lokasi

Bahagian luar kedai.

Kedai ini terkedalam sikit, belakang Maybank Kuala Perlis, tapi jangan risau Waze dan Google Maps ada.

Bahagian dalam kedai.

Depan simpang nak masuk pun ada signboard dia.

Bahagian dalam kedai.

Alamatnya, Kak Su Laksa, No 97, Jalan Siakap 1, 02000 Kuala Perlis, Perlis.