Bila semua berkumpul, makan-makanlah jawabnya kami

11

Jom makan ramai-ramai.

KEBETULAN abang dan akak balik beraya selepas orang lain beraya, aku pun ada kesempatan bercuti lagi sekali dan adik dan Ipin tak balik Sungai Tengi, makan kami pun buatlah acara makan-makan.

Plan asal nak buat shell out sambil makan atas daun pisang, tapi shell out terjadi petronas pulak dah.

2

Antara menu yang tak seberapa kami sajikan.

Dengan kuasa supersonic maka terjadilah menu udang, ketam, sosej, belangkas, sayuran, serawa durian dengan pulut, siakap, ikan kembung bakar (ikan mentah di sedekah oleh peniaga nat) dan beberapa lagi.

Oh ada kambing grill, marinate by Giant (sebab kekangan masa, sekilo RM36.99), lebih mahal dari Shah Alam tau.

3

Pasang dalam lima meja di foyer rumah.

Sebenarnya ini bukan penutup musim raya, tetapi sekadar suka-suka sambil berkumpul, sesiap nak beraya jemput lah mai tapi menu kuih raya saja.

Seperti biasa, geng mak-mak sibuk di dapur dan ayah-ayah dengan rokok masing-masing di penjuru rumah sambil berbual kosong.

Manakala si anak-anak pula meriah dengan bunga api, macam nak sambut raya plak. Anak cucu berkumpul kat rumah tok wan.

Ok lah, menu tak seberapa kami makan malam tadi berjaya kumpul famili besar kami, Pak Long, Pak Tam, Makcik, Abang Zul / Kak Zi, Abang Zul / Kak Ma dan famili Shahril.

4

Geng-geng veteran.

Orang kata, tetamu mai rumah bawa rezeki. Insya-ALLAH.

Advertisements