#TubeStay Jugra, tidur dalam ‘kok’

whatsapp-image-2017-01-18-at-20-18-10SEPANJANG umur la nie, langsung tak pernah terfikir nak tidur dalam ‘kok’,  ya lah masa budak-budak dulu benda alah tu jadi tempat persembunyian masa main perang.

Itu pun kalau ada lori tinggalkan depan rumah sementara nak perbaiki longkang.

whatsapp-image-2017-01-18-at-20-18-08

Ataupun tempat cari ikan haruan bila air kering.

whatsapp-image-2017-01-18-at-20-18-09-1

Tapi beberapa hari lalu berpeluang tidur dalam kok, tapi nama moden sikit adalah TUBE yang dikendalikan beberapa anak muda.

whatsapp-image-2017-01-18-at-20-18-11

Depa bagi nama #TubeStay di Jugra, lokasi betul-betul depan kaki Bukit Jugra tempat orang dok terbang pakai paragliding  tu.

Hanya RM120 semalam tidur dalam tube tu.

Kira ok la, ada air cond semuanya. Cuma toilet tempat mandi diluar.

15977142_1656357021324866_418381049169307944_nSesuai lah untuk kegunaan geng backpackers.

Tempat solat pun di luar, tapi cukup selesa.

Menurut Facebook TubeStay atau website #TubeStay, mereka juga tawarkan aktiviti Fun Trike RM30/person dan Paragliding RM200/person, bagi mereka yang berani sahaja lah.

whatsapp-image-2017-01-16-at-23-20-14

whatsapp-image-2017-01-18-at-20-18-10-1

whatsapp-image-2017-01-18-at-20-17-57
whatsapp-image-2017-01-18-at-20-18-07

whatsapp-image-2017-01-18-at-20-18-09

Part 1: Bagaimana buat visa India

indi-mmap-md.png

Namaste India

JIKA anda nak bercuti ke India, jangan lupa anda kena apply visa. Kerana ia merupakan perkara wajib selain tiket penerbangan.
Visa hendaklah di isi online menerusi https://indianvisaonline.gov.in/visa/index.html jangan dok pi tempat lain.
Kemudiannya lepas ini online make sure kena print borang permohonan itu, kalau tak reti boleh terus ke alamat di bawah, cuma kena charge RM20 untuk tukang key in data.
Kemudiannya pastikan bawa dokumen seperti berikut:
1. Pasport
2. Salinan Kad Pengenalan
3. Salinan tiket penerbangan
4. Iternary lengkap dengan hotel penginapan sebab pada visa dia nak tulis tempat tidur kita
5. USD48 untuk fi proses, kalau ringgit jatuh, mahal sikit.
6. Dua keping gambar latar putih, saiz 2 x 2.

Setakat ini , dekat Malaysia ini hanya ada tiga tempat sahaja mengendalikan visa iaitu:
1. KUALA LUMPUR
Pusat Global Visa India IVS, G -01, Bangunan Straits Trading, No 2, Lebuh Pasar Besar , 50050 Kuala Lumpur.
2. PULAU PINANG
Pusat Global India Visa IVS, No 105, Lebuh Chulia , 10200 Pulau Pinang.
3. JOHOR
Pusat Global India Visa IVS, Unit M-03, Mezz Floor (Ground Floor) Menara Tjb, No 9, Jalan Syed Mohd Mufti, 80000 Johor Bahru, Johor.
Dalam masa tiga hari anda dah boleh collect visa berkenaan antara jam 4 petang hingga 5.30 petang.

Kos
1. Visa – RM190
2. Upah – RM20

Nasi Kukus P Ramlee, imbau nostalgia

 

Kedai Nasi Kukus P Ramlee.

Kedai Nasi Kukus P Ramlee.

Ketika menikmati nasi kukus nasi kukus, anda didendangkan dengan lagu-lagu P Ramlee yang pastinya membayangkan setiap watak-watak seniman agung itu.

Anda juga boleh menjamu selera dengan pek nga atau lempeng kaki ayam dan lempeng sambal bilis.

22Manakala nasi kukus antara anchor menu adalah nasi kukus ayam dara dan ikan patin.

Kalau set dua orang, air satu jug, jenuh perabih. Semalam RM20++ dengan sajian dua nasi kukus ayam dara, satu jug teh o ais dan satu lempeng sambal bilis.

Menu 1

Menu 1

Suasana dalam kedai pun menarik, kerusi dan mejanya DIY, bukan papan pallet pun tapi papan buangan saja.

Menu 2

Menu 2

Lebih menarik ada tempat solat, siap baju pagoda.

Hiasan dalaman? Siap ada basikal chooper yang digunakan ketua penyamun, boleh main congkak dan dihiasi dengan botol-botol kaca.

Paling best, walaupun kedai papan dan lama tapi tak panas, suasana sungguh nyaman.

Tandas depan rumah Kassim Baba.

Tandas depan rumah Kassim Baba.

Kalau sakit perut, ada toilet sama macam depan rumah Kassim Baba yang diserbu penyamun, kalau tak percaya?

Nasi Kukus Ayam.

Nasi Kukus Ayam.

Jangan cakap banyak, mai try sekali!

Suasana kedai.

Suasana kedai.

Kedai Kukus ini buka antara jam 10 pagi hingga 10 malam, nak makan apa, tengok menu yang di attachkan.

Dalam kedai, boleh main congkak.

Dalam kedai, boleh main congkak.

Last, kalau ada anak-anak tak tau apa itu permainan ‘tikam’ kat sini ada. Jom tikan dua kupang.

33Lokasinya: KUKUS, Jalan Tepi Sungai 6, Klang atau klik sini.

Sebarang tempahan boleh hubungi: 017-202 0802

12

 

Di Perlis kalau kenduri kahwin kena ada syarikat, baru jimat…


Gambar hiasan

BARANGKALI lagi lima tahun kita tidak akan merasai nikmat gotong-royong persiapan kenduri kahwin.

Ada tempat panggil kerja kahwin, dan ada juga kata rewang, tapi semuanya adalah bertujuan melakukan persiapan untuk kerja kahwin keesokkannya.

Kalau di Kuala Lumpur, kebanyakan kita telah menggunakan khidmat ketering, bukan apa lebih mudah kerana hanya bayar dan makanan disajikan dengan baik, kadang kala siap di serve sekali.

Cuma kalau bajet kita kurang selalunya kita akan pilih konsep buffet, itupun selalunya di KL, harga dah mencecah RM13 paling murah untuk sekepala.

Namum apakan daya, itulah hakikat kehidupan hari ini. Semuanya kena bayar, ya lah di KL orang terlalu sibuk, macam kat Jepun.

Semua nak cepat dan kerja keras setiap masa, jadi orang-orang untuk membantu kenduri kendara makin susah.

Tapi bukan itu aku nak ceritakan, sebenarnya aku nak share hal rewang kat kampung.

Makan buffet

Makan buffet

Sebenarnya nikmat kenduri di kampung adalah makan berhidang, kalau dulu meja akan susun panjang macam kantin sekolah kita dulu.

Tapi tak tau lah klu kantin korang memang duduk meja bulat atau berempat.

Lepas itu, kita akan makan berhidang, cukup saja orang, bentara (pelayan dari kalangan orang kampung) akan bawa nasi dalam satu mangkuk besar yang ditutup dengan empat pinggan nasi lain.

Paling best, bila lauk habis akan ada orang bawa baldi kecil untuk tambah, kadang-kala sampai kena halang tambah lauk kerana nak elakkan pembaziran.

Tapi kini, budaya itu dah berakhir. Kebanyakan kampung-kampung pun dah amalkan buffet, bukan apa orang muda yang nak jadi bentara pun dah bekerja luar jadi tenaga kerja pun dah tak ada.

Kena ada syarikat

Saya menulis ini merujuk kisah kampung saya, Kampung Padang Asam, Bukit Keteri, Perlis.

Actually, semua kampung di Perlis ini lebih kurang sama konsepnya.

Setiap penduduk kampung atau kawasan perumahan selalunya perlu sertai ‘syarikat kenduri’. 

Bunyi pelik, tapi syarikat ini tidak perlu berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), syarikat ini lebih kurang macam persatuan penduduk la, tapi dia hanya mengurus hal ehwal kenduri.

Selalunya syarikat ini akan di lead oleh JKKK atau ketua kampung.

Selalunya yurannya hanya setahun sekali dan anda akan ditawarkan kemudahan pinggan mangkuk, periuk belangan, khemah, kerusi pendek kata, semua alatan kenduri.

Gotong-royong potong daging.

Jadi kos kenduri akan berkurangan, paling best semuanya akan dilakukan secara gotong-royong dengan ahli syarikat tadi.

Mesyuarat syarikat

Sebelum itu, selalunya sebulan sebelum kenduri akan ada satu mesyuarat pembahagian tugas.

Semestinya tukang masak tugas paling mencabar kerana seharian bermain api dan panas.

Tidak kurang juga tanggung jawab tukang masak nasi kerana team lain akan masak nasi dan team lain masak lauk.

Tukang masak lauk paling berat, sebab tugas dia bermula dari sehari sebelum kenduri. 

Malam tu dia dah mula mengelapai pasukannya, ketua tukang masak ini dipanggil ‘pengawas’.

Sebelum kerja tukang masak bermula, aktiviti lain dah bermula seperti potong daging dan cuci.

Goreng apa patut seperti ayam, pemati rempah dan sebagainya.

Paling rare, (tapi bukan di kampung aku lah) kadang kala mereka ini juga berdendam kalau time kenduri mereka kita tak datang tolong, alamat nanti standby anak beranak la buat kerja kat kenduri orang tu.

Laksa paling best dan sedap di Perlis – Kak Su Laksa

Laksa Kak Su yang dihidangkan. – pic Internet

LAKSA UTARA memang menu amat polular di Perlis, boleh diklasifikasikan sebagai makanan utama negeri itu.

Oleh kerana keenakkannya, laksa utara begitu mahsyur sekali bertebaran di seluruh Malaysia. 

Bagaimanapun ada juga laksa Sarawak, laksa johor, laksa siam dan laksa belut. 

Untuk tempahan call la sendiri.

Bagi anda yang berkunjung ke Perlis, singgahlah di restoran Kak Su Laksa dengan tag line ‘laksa beras asli dan segar.

Kedainya terletak di Pekan Kuala Perlis, berdekatan dengan jeti feri ke Pulau Langkawi.

Harga laksa.

Hanya kira-kira 3km sahaja, kiranya kalau jalan kaki dari jeti tak sempat berpeluh la.

Kalau tak jumpa kedai, tanya saja orang tempatan, kat mana ‘Laksa Kak Su’ mesti orang tau.

Menu dijual

Selain laksa, menu utama yang dijual kedai kak su adalah pulut udang dan kuih spera, iaitu macam karipap cuma intinya kelapa goreng persis isi cucur badak.

Laksa biasa dijual RM4 semangkuk, kalau luar biasa, atau special RM5. 

Tapi tak tau apa bezanya special dengan biasa, semalam tak sempat tanya sebab orang ramai kat kedai dia.

Pulut udang dan spera pula dia jual 5 kupang (50 sen) sebiji.

Jual sekilo

Pernah tak anda terdengar laksa ikan sekoq (seekor), kat sini dia tak jual laksa ikan sekoq tetapi bagi nak bungkus dia tanya nak brapa kilo?

Mulanya kami ingatkan pelayan bergurau, rupanya betul.

Untuk tapau (bungkus) Laksa Kak Su dijual RM12 sekilo, laksa, kuah dan ulam sahaja.

Telur dijual berasingan atau boleh rebus sendiri kat rumah.

Kalau bawak balik, sekilo tu boleh la makan enam orang.

Cuma bagi aku bukan peminat laksa, aku memang tak makan semalam.

Aku rembat pulut udang saja, sempat lah merasa 10 biji pulut udang.

Pulut udang.

Sambal dia memang superb tapi pulutnya kurang padat.

Barangkali beras pulut mahal kot.

Kalau nak comparekan pulut udang arwah Pak Harun Padang Besar, memang jauh kena tinggal la.

Lokasi

Bahagian luar kedai.

Kedai ini terkedalam sikit, belakang Maybank Kuala Perlis, tapi jangan risau Waze dan Google Maps ada.

Bahagian dalam kedai.

Depan simpang nak masuk pun ada signboard dia.

Bahagian dalam kedai.

Alamatnya, Kak Su Laksa, No 97, Jalan Siakap 1, 02000 Kuala Perlis, Perlis.

Kerana kau SAHABAT…

Dari kiri: Sufi, Aku, Jan dan Shahril...

Dari kiri: Sufi, Aku, Jan dan Shahril…

Ia sebuah perjalanan yang panjang,
Terjadi dari dalam hati yang sangat dalam,
Seperti akar tunjang yang menusuk bumi,
Dibadai ombak mahupun ribut ia tidak tumbang.

Ia hadir tanpa paksa,
Tetapi dipasak padu antara kami,
Kami berkumpul untuk semangat kamu,
Untuk perjuangan kamu.

Seluas langit dan bumi doa kami,
Agar tidak sesekali kamu gugur dalam perjuangan ini,
Insya-ALLAH, kita bersolidariti,
Terus memberikan sokongan untuk sebuah perjalanan…

Kerana kau SAHABAT…

Nota: Abaikan dengan baju feveret itu.

Ingat SPRM bukannya maksum pun

Sebelum baca, lapangkan hati dari nafsu amarah, betulkan kalau saya salah

Paluan berundur

Paluan berundur

BETUL kita marah tamat kontrak KP SPRM, Tan Sri Abu Kassim Mohamed; persaraan wajib TKP SPRM, Datuk Seri Shukri Abdull dan TKP, Datuk Mustafar Ali serentak yang kononnya berkaitan dengan isu semasa negara.

Tetapi kena ingat setiap yang berjawatan akan habis, akan pergi.

AK - Abu Kassim, beliau seorang peminat badminton. Ajak saja bila nak lawan, pasti on.

AK – Abu Kassim, beliau seorang peminat badminton. Ajak saja bila nak lawan, pasti on.

Melihat kepada situasi AK, beliau membawa nama negara ke sebagai pakar jemputan International Anti-Corruption Academy (IACA) di Universiti Pencegahan Rasuah di Austria, di bawah tajaan Pertubuhan Bangsa Bersatu.

Dalam masa sama, AK juga masih penjawat awam yang akan menunaikan tanggungjawabnya sebagai pensyarah, penyelidik serta memberi khidmat rundingan di Universiti Teknologi MARA (UiTM).

Beliau juga masih pegawai SPRM yang mempunyai kad kuasa selaku penguatkuasa.

Untuk pengetahuan kita semua, jawatan KP SPRM adalah sama dengan jawatan KP agensi lain iaitu, ‘open post’ yang boleh diisi dengan mana-mana Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD).

Merujuk kes Shukri pula, sejak mengenalinya dengan akrab sejak lima tahun lalu, hari pertama lagi dia menyuarakan hasrat untuk bersara pada umur 56, katalah apapun kepadanya, nasihatlah bagaimanapun, dia tau, “cukup umur 56 tahun, saya nak pencen dah,” saya dah penat.

Masa itu 1MDB punya bayang pun tidak nampak lagi.

Shukri Abdull - Balik kampung berkopiah agar orang tak kenai.

Shukri Abdull – Balik kampung berkopiah agar orang tak kenai.

Berbalik kepada Mustafar, perpindahannya perlu dilihat secara positif dalam konteks hari ini.

Kesungguhan kerajaan dan SPRM sendiri membenarkan pegawai kanannya ditempatkan di GLC sebagai pegawai intergriti, ini juga adalah perkara hampir sama di apply kepada Mustafar, mungkin menjadi isu kerana pada masa ini dan SPRM terkena tempias sebab menyiasat SRC International dan beberapa kes berkaitan 1MDB.

Mustafar Ali, kiri sekali. Gambar bersama beliau tak jumpa pulak.

Mustafar Ali, kiri sekali. Gambar bersama beliau tak jumpa pulak.

AK dalam ucapannya pun berbangga dengan pencapaian SPRM dan mengiktiraf badan itu dengan mengambil pegawainya bagi mengetuai agensi lain.

Ketika bersembang dengan beberapa pengarah yang rapat dengan aku dalam SPRM semalam, mereka pun berpegang dengan kata-kata AK, jangan terlalu emosi, pemimpin datang dan pergi.

Sampai masa tetap pergi, tidak kira bagaimana.

Bantu pemimpin baru, kerana kalau diserang bukan pemimpin seorang tetapi satu agensi akan terpalit.

Jauh sekali AK atau mana-mana mereka memburukkan pengganti mereka.

NOTAK KAKI: Ingat mereka bertiga dan SPRM bukan maksum, tetapi sedang berusaha memperbaiki sistem negara mengikut acuan Perlembagaan. Kita jangan terlalu taksub hingga jatuh fitnah, dosa kering nanti.