Acik Ngaiman pernah terlibat Ops Tentera Merah

ACIK Ngaiman – Dia nie ex Unit Tindakan Khas (UTK) yang pernah terlibat dengan Ops Tentera Merah menawan Bangunan AIA Kuala Lumpur.

Tragedi pada 4 Ogos 1975 itu telah melonjak nama UTK sebagai unit elit PDRM apabila berjaya merampas kembali bangunan itu dalam drama tebusan selama 79 jam itu.

Sekaligus menumpaskan 10 anggota Tentera Mera Jepun (JRA) yang menahan 53 orang di dalamnya.

Ketika itu, terdapat Kedutaan Amerika Syarikat dan Sweden dalam bangunan berkenaan yang menjadi sasaran utama.

Punca berlakunya tawanan berkenaan adalah JRA menuntut Jepun membebaskan lima pemimpinnya yang dipenjarakan di Jepun dan Sweden.

Seorang timbalan menteri dan seorang KSU dicagarkan untuk mengiringi JRA membawa kepada pembebasan pemimpin mereka.

Insiden berkenaan berakhir tanpa pertumpahan darah.

Menariknya Cik Ngaiman nie bukan apa, sejak aku kenalinya lebih 15 tahun lalu, dia tidak pernah berhenti boleh dikatakan setiap petang.

Masa sekolah rendah dulu, dengan dia lah kami joging bermula lepas Subuh dan sebelah petang.

Ini antara aktiviti kami dengan Cik Ngaiman, masa tu dia OCS Balai Polis Padang Besar.

Tapi korang tau lah kan macam mana joging dengan ex UTK, memang tak reti penat.

La nie Cik Ngaiman dah pencen, jawatan terakhirnya adalah OCS Balai Polis Arau dengan pangkat Sub Inspektor.

Kedai tengah-tengah di medan selera menuju Kolej Matrikulasi, Arau.

Lepas pencen, Cik Ngaiman tak mau balik kampung asalnya di Johor, Cik Ngaiman dan isterinya, Acik Aisyah berniaga nasi ayam dan soto Johor kat Arau.
Memang sedap makanan kedai dia, aku pernah try Disember lalu.

Kalau korang tak caya, pi rasa sendiri…

Satu lagi, kenangan paling best adalah, KAMI semua macam adik beradik sangat, semua masalah diselesaikan bersama.

FZ: Salah satu telinga Cik Ngaiman dah tak brapa dengar sebab latihan menembak semasa UTK.

Advertisements

Yang sulung selalu mengalah

Abang, adik dan aku.

Ketika kita menyelusuri laluan kehidupan, acab kali bertelagah.
Kerap kali yang sulung acab mengalah, yang kedua tunjuk gagah. Si bongsu pula, mudah menyanggah.

Perjalanan lalu menjadikan kita lebih matang mengatur langkah bergerak lurus tanpa lagi mengalah.

Tinggalkan deruan kritikan, jadikan sempadan.

Tergigit lidah dahulu juga tidak pernah kita simpan dalam lubuk hati kerana darah sama mengalir dalam badan kita.
Jika dulu kita pernah sanggah mak dan abah, masa kini untuk kita kembali kepada fitrah dan amanah yang tertulis.

Hanya agama, ilmu dan takwa menjadi garisan menyantuni kehidupan dan perjalanan mendatang.

Seperti akar balak yang kuat memegang bumi waima ribut melanda, begitulah kasih sayang kita kepada mak dan abah…

– FazliZainul, 1.52 am, Kpg Melayu Subang

#TubeStay Jugra, tidur dalam ‘kok’

whatsapp-image-2017-01-18-at-20-18-10SEPANJANG umur la nie, langsung tak pernah terfikir nak tidur dalam ‘kok’,  ya lah masa budak-budak dulu benda alah tu jadi tempat persembunyian masa main perang.

Itu pun kalau ada lori tinggalkan depan rumah sementara nak perbaiki longkang.

whatsapp-image-2017-01-18-at-20-18-08

Ataupun tempat cari ikan haruan bila air kering.

whatsapp-image-2017-01-18-at-20-18-09-1

Tapi beberapa hari lalu berpeluang tidur dalam kok, tapi nama moden sikit adalah TUBE yang dikendalikan beberapa anak muda.

whatsapp-image-2017-01-18-at-20-18-11

Depa bagi nama #TubeStay di Jugra, lokasi betul-betul depan kaki Bukit Jugra tempat orang dok terbang pakai paragliding  tu.

Hanya RM120 semalam tidur dalam tube tu.

Kira ok la, ada air cond semuanya. Cuma toilet tempat mandi diluar.

15977142_1656357021324866_418381049169307944_nSesuai lah untuk kegunaan geng backpackers.

Tempat solat pun di luar, tapi cukup selesa.

Menurut Facebook TubeStay atau website #TubeStay, mereka juga tawarkan aktiviti Fun Trike RM30/person dan Paragliding RM200/person, bagi mereka yang berani sahaja lah.

whatsapp-image-2017-01-16-at-23-20-14

whatsapp-image-2017-01-18-at-20-18-10-1

whatsapp-image-2017-01-18-at-20-17-57
whatsapp-image-2017-01-18-at-20-18-07

whatsapp-image-2017-01-18-at-20-18-09

Part 1: Bagaimana buat visa India

indi-mmap-md.png

Namaste India

JIKA anda nak bercuti ke India, jangan lupa anda kena apply visa. Kerana ia merupakan perkara wajib selain tiket penerbangan.
Visa hendaklah di isi online menerusi https://indianvisaonline.gov.in/visa/index.html jangan dok pi tempat lain.
Kemudiannya lepas ini online make sure kena print borang permohonan itu, kalau tak reti boleh terus ke alamat di bawah, cuma kena charge RM20 untuk tukang key in data.
Kemudiannya pastikan bawa dokumen seperti berikut:
1. Pasport
2. Salinan Kad Pengenalan
3. Salinan tiket penerbangan
4. Iternary lengkap dengan hotel penginapan sebab pada visa dia nak tulis tempat tidur kita
5. USD48 untuk fi proses, kalau ringgit jatuh, mahal sikit.
6. Dua keping gambar latar putih, saiz 2 x 2.

Setakat ini , dekat Malaysia ini hanya ada tiga tempat sahaja mengendalikan visa iaitu:
1. KUALA LUMPUR
Pusat Global Visa India IVS, G -01, Bangunan Straits Trading, No 2, Lebuh Pasar Besar , 50050 Kuala Lumpur.
2. PULAU PINANG
Pusat Global India Visa IVS, No 105, Lebuh Chulia , 10200 Pulau Pinang.
3. JOHOR
Pusat Global India Visa IVS, Unit M-03, Mezz Floor (Ground Floor) Menara Tjb, No 9, Jalan Syed Mohd Mufti, 80000 Johor Bahru, Johor.
Dalam masa tiga hari anda dah boleh collect visa berkenaan antara jam 4 petang hingga 5.30 petang.

Kos
1. Visa – RM190
2. Upah – RM20

Nasi Kukus P Ramlee, imbau nostalgia

 

Kedai Nasi Kukus P Ramlee.

Kedai Nasi Kukus P Ramlee.

Ketika menikmati nasi kukus nasi kukus, anda didendangkan dengan lagu-lagu P Ramlee yang pastinya membayangkan setiap watak-watak seniman agung itu.

Anda juga boleh menjamu selera dengan pek nga atau lempeng kaki ayam dan lempeng sambal bilis.

22Manakala nasi kukus antara anchor menu adalah nasi kukus ayam dara dan ikan patin.

Kalau set dua orang, air satu jug, jenuh perabih. Semalam RM20++ dengan sajian dua nasi kukus ayam dara, satu jug teh o ais dan satu lempeng sambal bilis.

Menu 1

Menu 1

Suasana dalam kedai pun menarik, kerusi dan mejanya DIY, bukan papan pallet pun tapi papan buangan saja.

Menu 2

Menu 2

Lebih menarik ada tempat solat, siap baju pagoda.

Hiasan dalaman? Siap ada basikal chooper yang digunakan ketua penyamun, boleh main congkak dan dihiasi dengan botol-botol kaca.

Paling best, walaupun kedai papan dan lama tapi tak panas, suasana sungguh nyaman.

Tandas depan rumah Kassim Baba.

Tandas depan rumah Kassim Baba.

Kalau sakit perut, ada toilet sama macam depan rumah Kassim Baba yang diserbu penyamun, kalau tak percaya?

Nasi Kukus Ayam.

Nasi Kukus Ayam.

Jangan cakap banyak, mai try sekali!

Suasana kedai.

Suasana kedai.

Kedai Kukus ini buka antara jam 10 pagi hingga 10 malam, nak makan apa, tengok menu yang di attachkan.

Dalam kedai, boleh main congkak.

Dalam kedai, boleh main congkak.

Last, kalau ada anak-anak tak tau apa itu permainan ‘tikam’ kat sini ada. Jom tikan dua kupang.

33Lokasinya: KUKUS, Jalan Tepi Sungai 6, Klang atau klik sini.

Sebarang tempahan boleh hubungi: 017-202 0802

12

 

Di Perlis kalau kenduri kahwin kena ada syarikat, baru jimat…


Gambar hiasan

BARANGKALI lagi lima tahun kita tidak akan merasai nikmat gotong-royong persiapan kenduri kahwin.

Ada tempat panggil kerja kahwin, dan ada juga kata rewang, tapi semuanya adalah bertujuan melakukan persiapan untuk kerja kahwin keesokkannya.

Kalau di Kuala Lumpur, kebanyakan kita telah menggunakan khidmat ketering, bukan apa lebih mudah kerana hanya bayar dan makanan disajikan dengan baik, kadang kala siap di serve sekali.

Cuma kalau bajet kita kurang selalunya kita akan pilih konsep buffet, itupun selalunya di KL, harga dah mencecah RM13 paling murah untuk sekepala.

Namum apakan daya, itulah hakikat kehidupan hari ini. Semuanya kena bayar, ya lah di KL orang terlalu sibuk, macam kat Jepun.

Semua nak cepat dan kerja keras setiap masa, jadi orang-orang untuk membantu kenduri kendara makin susah.

Tapi bukan itu aku nak ceritakan, sebenarnya aku nak share hal rewang kat kampung.

Makan buffet

Makan buffet

Sebenarnya nikmat kenduri di kampung adalah makan berhidang, kalau dulu meja akan susun panjang macam kantin sekolah kita dulu.

Tapi tak tau lah klu kantin korang memang duduk meja bulat atau berempat.

Lepas itu, kita akan makan berhidang, cukup saja orang, bentara (pelayan dari kalangan orang kampung) akan bawa nasi dalam satu mangkuk besar yang ditutup dengan empat pinggan nasi lain.

Paling best, bila lauk habis akan ada orang bawa baldi kecil untuk tambah, kadang-kala sampai kena halang tambah lauk kerana nak elakkan pembaziran.

Tapi kini, budaya itu dah berakhir. Kebanyakan kampung-kampung pun dah amalkan buffet, bukan apa orang muda yang nak jadi bentara pun dah bekerja luar jadi tenaga kerja pun dah tak ada.

Kena ada syarikat

Saya menulis ini merujuk kisah kampung saya, Kampung Padang Asam, Bukit Keteri, Perlis.

Actually, semua kampung di Perlis ini lebih kurang sama konsepnya.

Setiap penduduk kampung atau kawasan perumahan selalunya perlu sertai ‘syarikat kenduri’. 

Bunyi pelik, tapi syarikat ini tidak perlu berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), syarikat ini lebih kurang macam persatuan penduduk la, tapi dia hanya mengurus hal ehwal kenduri.

Selalunya syarikat ini akan di lead oleh JKKK atau ketua kampung.

Selalunya yurannya hanya setahun sekali dan anda akan ditawarkan kemudahan pinggan mangkuk, periuk belangan, khemah, kerusi pendek kata, semua alatan kenduri.

Gotong-royong potong daging.

Jadi kos kenduri akan berkurangan, paling best semuanya akan dilakukan secara gotong-royong dengan ahli syarikat tadi.

Mesyuarat syarikat

Sebelum itu, selalunya sebulan sebelum kenduri akan ada satu mesyuarat pembahagian tugas.

Semestinya tukang masak tugas paling mencabar kerana seharian bermain api dan panas.

Tidak kurang juga tanggung jawab tukang masak nasi kerana team lain akan masak nasi dan team lain masak lauk.

Tukang masak lauk paling berat, sebab tugas dia bermula dari sehari sebelum kenduri. 

Malam tu dia dah mula mengelapai pasukannya, ketua tukang masak ini dipanggil ‘pengawas’.

Sebelum kerja tukang masak bermula, aktiviti lain dah bermula seperti potong daging dan cuci.

Goreng apa patut seperti ayam, pemati rempah dan sebagainya.

Paling rare, (tapi bukan di kampung aku lah) kadang kala mereka ini juga berdendam kalau time kenduri mereka kita tak datang tolong, alamat nanti standby anak beranak la buat kerja kat kenduri orang tu.

Laksa paling best dan sedap di Perlis – Kak Su Laksa

Laksa Kak Su yang dihidangkan. – pic Internet

LAKSA UTARA memang menu amat polular di Perlis, boleh diklasifikasikan sebagai makanan utama negeri itu.

Oleh kerana keenakkannya, laksa utara begitu mahsyur sekali bertebaran di seluruh Malaysia. 

Bagaimanapun ada juga laksa Sarawak, laksa johor, laksa siam dan laksa belut. 

Untuk tempahan call la sendiri.

Bagi anda yang berkunjung ke Perlis, singgahlah di restoran Kak Su Laksa dengan tag line ‘laksa beras asli dan segar.

Kedainya terletak di Pekan Kuala Perlis, berdekatan dengan jeti feri ke Pulau Langkawi.

Harga laksa.

Hanya kira-kira 3km sahaja, kiranya kalau jalan kaki dari jeti tak sempat berpeluh la.

Kalau tak jumpa kedai, tanya saja orang tempatan, kat mana ‘Laksa Kak Su’ mesti orang tau.

Menu dijual

Selain laksa, menu utama yang dijual kedai kak su adalah pulut udang dan kuih spera, iaitu macam karipap cuma intinya kelapa goreng persis isi cucur badak.

Laksa biasa dijual RM4 semangkuk, kalau luar biasa, atau special RM5. 

Tapi tak tau apa bezanya special dengan biasa, semalam tak sempat tanya sebab orang ramai kat kedai dia.

Pulut udang dan spera pula dia jual 5 kupang (50 sen) sebiji.

Jual sekilo

Pernah tak anda terdengar laksa ikan sekoq (seekor), kat sini dia tak jual laksa ikan sekoq tetapi bagi nak bungkus dia tanya nak brapa kilo?

Mulanya kami ingatkan pelayan bergurau, rupanya betul.

Untuk tapau (bungkus) Laksa Kak Su dijual RM12 sekilo, laksa, kuah dan ulam sahaja.

Telur dijual berasingan atau boleh rebus sendiri kat rumah.

Kalau bawak balik, sekilo tu boleh la makan enam orang.

Cuma bagi aku bukan peminat laksa, aku memang tak makan semalam.

Aku rembat pulut udang saja, sempat lah merasa 10 biji pulut udang.

Pulut udang.

Sambal dia memang superb tapi pulutnya kurang padat.

Barangkali beras pulut mahal kot.

Kalau nak comparekan pulut udang arwah Pak Harun Padang Besar, memang jauh kena tinggal la.

Lokasi

Bahagian luar kedai.

Kedai ini terkedalam sikit, belakang Maybank Kuala Perlis, tapi jangan risau Waze dan Google Maps ada.

Bahagian dalam kedai.

Depan simpang nak masuk pun ada signboard dia.

Bahagian dalam kedai.

Alamatnya, Kak Su Laksa, No 97, Jalan Siakap 1, 02000 Kuala Perlis, Perlis.